• 01
  • 02
  • 03
  • 04
  • 05
011 022 033 044 055

- Educatie

Rondleidingen
 
Stadsgidsen van de Heemkundekring geven rondleidingen. Zie de website van de stadsgidsen http://stadsgidsenoisterwijk.nl/
De rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur.
 
Tijdens het bezoek aan de begraafplaats dienen mannen een hoofddeksel te dragen (Keppeltje, hoed, pet o.i.d.)

 

Bezoek Joodse begraafplaats 9 juni Basisschool Darwin uit Oisterwijk.

Op 9 juni 2015 zijn wij naar de Joodse begraafplaats geweest. Momenteel zijn wij bezig met een project over de Tweede Wereldoorlog. We hebben het in de klas voornamelijk gehad over de Joodse bevolking, kampen en mensen die niet in het ideale plaatje van Hitler pasten. We hebben een rondleiding gehad en een aantal verhalen gehoord. We hoorden dat de begraafplaats al sinds 1748 bestaat.

Daarna zijn we de begraafplaats op geweest. We kregen hier informatie over de mensen die daar begraven liggen. We kregen verhalen te horen over de familie Deen. In eerste instantie konden we de tekst op de graven niet lezen, omdat dit Hebreeuws was. Er stonden symbolen op de graven. Deze symbolen stonden voor het beroep wat de overledene heeft gedaan. Het eerste symbool was dat van een dokter. Er stond een mesje met een houder getekend op de grafsteen. Een ander symbool was dat van een rabbijn. Daar stonden twee handen op.

We kregen informatie over de familie Deen. Een gezin van deze familie werd gevonden en naar kamp Vught gebracht. Daarna gingen ze naar kamp Westerbork en daarna naar Sobibor, waar ze werden vermoord.
Als laatste zijn we in een huisje geweest waar overleden mensen in een kist werden gelegd. De overledene wordt op een soort tafeltje gelegd. Er moeten minimaal 10 mannen aanwezig zijn, anders gaat de uitvaart niet door. Vervolgens wordt er een schepje zand uit Israël in de kist gelegd. Daarna worden ze naar het oosten de begraafplaats opgedragen.

We vonden het erg interessant, maar wel een beetje naar. Dit omdat er veel dode mensen liggen en het zijn veel zielige verhalen. We vonden het vooral erg omdat er een heel gezin is vermoord in Sobibor.

Groep 8 OBS Darwin