HomeNieuwsIn Memoriam Marijke van Oss

In Memoriam Marijke van Oss

Op woensdag 15 februari jl. is Marijke Wagenaar-van Oss begraven. Ze is maandagmorgen overleden en volgens de joodse traditie snel begraven. Marijke is op 18 december 1944 geboren in Montreux in Zwitserland. Marijke woonde samen met haar man Hans in 's-Hertogenbosch.

In 1740 kwam Salomon Simon gehuwd met Maria Meijer naar Oisterwijk. Hun dochter Johanna Salomon trouwde met Mozes Nathan v.d. Heijden. Hun zoon Machiel Mozes v.d. Heijden trouwde met Catharina Zwanenberg. Hun dochter Judith v.d. Heijden trouwde met Jakob van Oss. Hun zoon Alexander van Oss trouwde met Sara de Haas. Hun zoon Robert trouwde met Ruth de Levie. Zij kregen een dochter Marijke Leonie van Oss.  Bijna allen liggen begraven op de begraafplaats in Oisterwijk.

Voor Sara de Haas is in 2021 een struikelsteen gelegd op de Lind.

De families van der Heijden en van Oss zijn enkele eeuwen beheerder geweest van de Joodse begraafplaats.

De uitvaart werd geleid door rabbijn Spiero geassisteerd door ons bestuurslid en voorzitter van het Joods begrafeniswezen Brabant in Eindhoven, Joël Sarphatie. Ook rabbijn Simcha Steinberg was aanwezig. Deze rabbijn is aangesteld voor de orthodoxe gemeente in Eindhoven waar ook Oisterwijk onder valt.

Kees heeft een kort woordje gesproken tijdens de uitvaart. 

Het graf is maandag gegraven door de vrijwilligers van de onderhoudsploeg. Ook is de begraafplaats netjes aangeharkt.

Nadat de kist door familie en aanwezigen naar het graf was gedragen op de ons bekende baar en in het graf afgedaald, is het graf gedicht. Eerst drie scheppen door de familieleden en vervolgens eerst door de mannen en gevolgd door de vrouwen tot het graf geheel was gedicht. Mooi om te zien en aan mee te doen. Er waren circa 50 bezoekers aanwezig.

Iedereen die een steentje heeft bijgedragen, hartelijk bedankt.

Meer informatie over Marijke van Oss zie artikel in Brabant Dagblad.

Meer informatie over 'Vier generaties Familie van Oss en de Joodse begraafplaats Oisterwijk'. 

Login