Vrijwilligers zijn onmisbaar om de begraafplaats in stand te houden. Het dagelijkse onderhoud wordt gedaan door zo’n 15 vrijwilligers. Van mei tot december verrichten zij werkzaamheden aan het perceel en beplantingen, schoffelen, harken, grasmaaien, bladruimen enz. en het onderhouden van de graven en de gebouwen.
Oktober is de maand van de geschiedenis. Op zondag 20 oktober zal ’s middags bij en op de Joodse begraafplaats een bijzondere rondleiding plaatsvinden. U bent vanaf 14.00 uur van harte welkom. Het trio Klezmajeur zal dan Joodse muziek spelen om het feestelijke karakter van het Loofhuttenfeest te benadrukken.
Op zondag 15 september heeft Open Monumentendag plaatsgevonden. Ook de Joodse Begraafplaats Oisterwijk was opengesteld voor geïnteresseerden. Gastheren en -vrouwen heb deze dag in totaal bijna 100 bezoekers ontvangen en te woord mogen staan over de eeuwenoude begraafplaats aan de Hondsbergselaan.
Onze vrijwilligers zorgen samen voor een duurzaam behoud en toegankelijkheid van de Joodse begraafplaats in Oisterwijk. Sinds dit jaar kun iedereen de stichting steunen door jezelf aan te melden als Vriend. Karin Deen uit Den Haag die een bijzondere band heeft met onze begraafplaats melde zich als eerste aan.
Al geruime tijd is sprake van vochtdoorslag en schimmel-vorming in de binnenmuren van het metaheerhuis door binnendringen van regenwater. Afgelopen maand zijn daarom - niet zichtbare - aanpassingen aan het dak verricht. Hiermee hopen wij het vochtpropleem te hebben opgelost en moeten problemen in de toekomst worden voorkomen.
Net als veel andere joodse begraafplaatsen is deze in Oisterwijk geheel ommuurd en voorzien van een poort. Al in de 19e eeuw vonden herhaaldelijk vernielingen plaats. In 1886 is daarom een muur opgetrokken met daarin een ijzeren toegangspoort. Helaas hebben recentelijk weer vernielingen plaats-gevonden. Daarom is nu ook een nieuw hekwerk aan de achterzijde geplaatst.
Bewoners, nabestaanden en kinderen van de Tovervogel deden mee met Namen en Nummers een digitale herdenking van Joodse slachtoffers van de Holocaust . Ze maakten 23 naambordjes en bijbehorende teksten voor de 23 Joodse slachtoffers uit Oisterwijk. De naambodjes werden op 4 mei tijdens de dodenherdenking neergelegd bij het bevrijdingsmonument.
Via NL Doet kan iedereen zich inschrijven voor een maatschappelijke activiteit, zoals het onderhouden van de joodse begraafplaats. Op deze wijze kunnen belangstellenden kennis maken met zowel de begraafplaats, onze stichting en het vrijwilligerswerk. Op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart 2024 heeft weer een vrijwilligersdag in kader van NL Doet plaatsgevonden.
Nadat begin 2022 de website is vernieuwd, een nieuw logo en een nieuwe huisstijl is geïntroduceerd, is er nu ook een nieuwe informatie-brochure verschenen. Met deze nieuwe folder presenteren wij ons en biedt deze bezoekers zonder rondleiding veel informatie over de Joodse Begraafplaats.