HomeNieuwsAnne Frank boom

Anne Frank boom

Op de joodse begraafplaats in Oisterwijk staat sinds kort een Anne Frank boom. Toen de kastanjeboom bij het Achterhuis in Amsterdam dreigde te verdwijnen zijn er kastanjes geraapt en geteeld/opgekweekt tot kleine boompjes. Nog net voordat de zo bekende boom in 2010 bij een storm om waaide. De zaailingen werden ten bate van de Anne Frank Stichting per opbod verkocht. Een zaailing werd door Piet van der Gaag uit Overschie gekocht voor € 400,= en na al aardig uit de kluiten gewassen te zijn via zijn zus Ria Akkermans geschonken aan de joodse begraafplaats in Oisterwijk. Tijdens de Open Monumentendag op zondag 9 september 2018 is de boom getoond aan het publiek.

Het thema die dag was: “Herplanting van een Anne Frank boom ter voortzetting van een levende herinnering”. De Anne Frank boom past heel goed op de joodse begraafplaats in Oisterwijk. De boom symboliseert de verbinding met Helga Deen. Helga werd op 1 juni 1943 samen met haar broer en ouders door de Duitsers afgevoerd naar kamp Vught. Zij heeft daar een maand lang een aangrijpend dagboek bijgehouden. Gewoon een schoolschriftje, wat later in Tilburg bij de zoon van haar vriend werd teruggevonden. Helga woonde in Tilburg maar al haar voorouders liggen sinds 1779 in Oisterwijk op de Joodse begraafplaats begraven. Ze is met haar broer en ouders op 16 juli 1943 in Sobibor vermoord.

Tijdens de herplanting heeft de Oisterwijkse stadsdichter Aniek Beemer een ingezonden gedicht voorgedragen tijdens een korte plechtigheid. Voor onthulling van het naambordje bij de kastanjeboom is burgemeester Hans Janssen ingaan op het belang van de voortzetting van de levende herinnering. Jeroen van den Eijnde, directeur van Nationaal Monument Kamp Vught, heeft daarna verteld over het verblijf van Helga Deen in het kamp. 

Login