HomeNieuwsOisterwijkse synagoge

Oisterwijkse synagoge

Op 16 juli 2021 hebben burgemeester Hans Janssen en rabbijn Albert Ringer, geassisteerd door Sjef van den Bijgaart, voorzitter van de werkgroep struikelstenen Oisterwijk een plaquette onthult met het opschrift “Hier stond de Joodse synagoge 1811-1908”.

Plaats van handeling is de Jodenkerksteeg, een verbingssteegje tussen de Kerkstraat en de Hoogstraat. Achter de winkel aan de Kerkstraat staat nog een oude stenen omheiningsmuur zeer waarschijnlijk afkomstig van de Joodse Synagoge. In 1811 is er een nieuwe synagoge gebouwd. Mogelijk is de oude synagoge door brand verwoest bij de grote brand op 25 maart 1810 in dat gebied.  Na bijna 100 jaar is de synagoge afgebroken. De joodse gemeente was inmiddels samengegaan met de joodse gemeente in Tilburg.

Het initiatief om een herinneringsplaquette op de muur aan te brengen dateert van 12 maart 2019 toen de eerste 11 struikelstenen in Oisterwijk werden gelegd. De daarvoor overgekomen familie Treuhertz uit Engeland, drie broers,  heeft de plaquette geschonken aan Oisterwijk. In samenwerking met kunst en siersmid Nico Muller Jabusch is een fraaie gedenkplaat ontworpen. Een eenvoudig bouwwerk met opschrift en een Davidsster met de Hebreeuwse letters Chet en Jod wat het woord Chai vormt en “leven” betekent.  We kennen de uitdrukking ‘L’chayim!’  “op het leven”, ook wel gebruikt om te proosten.

De herinneringsplaquette is geschonken door de familie Treuhertz. Vanwege corona kon de familie - woonachtig in Engeland - helaas niet bij de onthulling aanwezig zijn. Wij danken de familie voor deze mooie bijdrage aan het zichtbaar houden van de Oisterwijkse historie.

Login